Drie simpele ideeën

ideaWaar zowat iedereen, elke manager, elke ondernemer, voor komt te staan, is de confrontatie met de beperking van middelen.  Dit is niet meer dan een moeilijke formulering om aan te geven dat uw budget, uw aantal medewerkers, productiecapaciteit, uw tijd, de kennis die u in huis heeft en zowat al de rest beperkt is.

Deze beperking stelt grenzen aan wat mogelijk is.  Ideeën die u heeft, plannen of projecten worden daardoor beperkt.  En dat zorgt voor tal van frustraties, bij uzelf en bij uw medewerkers.  Hoe vaak hoort u immers niet “indien we… dan…”.  En die opmerkingen zijn een uiting van deze beperkingen.

Er zijn drie simpele zaken die u kan doen, om deze beperkingen in uw eigen voordeel te gebruiken.  Zo neemt u frustraties weg en vergroot u uw kansen op resultaten.

Idee één: maximaliseer de ruimte binnen de beperkingen

Dit klinkt moeilijk, maar is eigenlijk zeer eenvoudig.  Zorg dat u – samen met uw collega’s en medewerkers – deze beperkingen duidelijk in kaart brengt.  Noteer waarom deze beperkingen er zijn en wat hun gevolg is (welke wegen ze afsluiten).  Het gevolg is dat u en allen met u een duidelijk beeld krijgen van wat mogelijk is en wat niet.

Spreek vervolgens af (of beslis voor uzelf, wanneer u allen werkt) dat u uw tijd en energie uitsluitend zult toewijden aan zaken die wel mogelijk zijn.  Kies van deze mogelijke zaken een (of enkele) uit, en dat is uw focus.  Alle andere ideeën die u heeft, kunnen genoteerd worden en, wanneer de huidige projecten afgewerkt zijn,  gebruikt zijn.  Maar tot dan zijn ze uit den boze.

Door voor deze aanpak te kiezen, zorgt u ervoor dat alle beschikbare middelen en energie aangewend worden om de haalbare zaken met maximale efficiëntie afgewerkt te krijgen.  Er is geen tijdverlies meer met zijwegen te bewandelen en de ideeën die er tussendoor waren worden bewaard voor later.

Idee twee: gebruik nieuwe inzichten en ideeën in uw voordeel

Wat steeds weer voor ongenoegen zorgt, zijn de goede ideeën die mensen onderweg hebben, maar die u moet afwijzen omwille van deze beperkingen.  Mensen voelen zich onbegrepen, gefrustreerd en ondergewaardeerd.  Motivatie neemt af en betrokkenheid verdwijnt.

U kan niet anders dan deze zaken af te wijzen, u zit immers vast aan de inherente beperkingen van uw situatie.  Wat u wel kan doen is mensen volgende boodschap meegeven; “Bedankt, prima idee.  Maar je weet dat we dit momenteel niet kunnen doen.  Maar, denk even na, hoe kunnen we dit inzicht gebruiken bij wat we nu doen?”

Door samen met de ander (eventueel in team) te kijken wat van dat idee een ‘goed’ idee maakt, kan u bijna steeds manieren vinden om het basis inzicht van dat idee toe te passen op de zaken die u vandaag doet.

Dit zorgt voor erkenning van de aanbrenger van het idee, een verbetering van uw huidige aanpak en het schept een cultuur waarbij mee denken en betrokkenheid de standaard worden, niet de uitzondering.

Idee drie: maak een inspiratie muur

Niet alles wat u te horen krijgt zal direct omzetbaar zijn in praktische zaken.  Sommige ideeën, projecten of plannen zullen te ver van uw huidige situatie afliggen om bruikbaar te zijn.  Maar het is eveneens zonde om al die inspiratie verloren te laten gaan.

Indien u net als wij allemaal ook wel eens momenten heeft dat de inspiratie zoek is, dan kan dit u helpen.  Kies een muur uit.  Hang er een reuze prikbord (of zo iets).  Post daar al die ideeën.  Het is de inspiratie muur voor u en uw team.  Telkens u ergens vastloopt, kan u de muur raadplegen.  U zal merken dat dit een bijzonder grote steun is bij het oplossen van verwachte en onverwachte uitdagingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s