Welke kleur heeft uw wereld?

colorsEen optimist is meestal een slecht geïnformeerde realist!  Dat was zijn manier om mij duidelijk te maken dat de wereld niet zo positief was als ik wel leek te denken.  Zelf was hij specialist in het voorspellen van rampen en calamiteiten.  De enkele keren dat deze voorspellingen uitkwamen waren voldoende om hem een bijna profetisch inzicht toe te dichten.

Is dat niet vreemd?  Mensen die steeds de negatieve kan van alles zien, dien lijken we steevast te geloven.  Zelfs indien hun voorspellingen zelden uitkomen, die keren dat het wel lukt, lijken voor de meesten onder ons voldoende bewijs te zijn om hun vaardigheden en inzichten te onderstrepen.

Het komt omdat we van naturen doemdenkers zijn.  Mensen die positieve zaken voorspellen hebben veel vaker gelijk dan de zwartkijkers, doch genieten veel minder geloofwaardigheid.  Dat komt omdat we de impact van ‘angst’ voor iets wat misgaat veel sterker ondergaan dan de ‘hoop’ dat iets goed komt.

Angst kost ons heel wat geestelijke energie.  Hoop is iets wat we mogelijk koesteren, doch steeds op een laag pitje laten branden.  Indien iets goed komt, is er meestal een korte opluchting en daarmee is de kous af.  Wanneer iets fout loopt, slaan we onszelf er vaak maanden lang mee om de oren.

En daarom genieten onheilsprofeten zoveel aanzien.  Zoveel zelfs, dat we ze vaak proberen na te bootsen.  Het lijkt er immers op dat het voorspellen van zaken die fout kunnen lopen ons meer aanzien geeft.  Dat het ons een aura van wijsheid en inzichten biedt.  Dus, aangezien we allemaal erkenning zieken, imiteren we de zwartkijkers dat het een lieve lust is.

Indien u ooit een bespreking van nieuwe ideeën bijwoonden zal u het kunnen beamen.  Hoe goed een idee ook is, iedereen schijnt er eerst zijn bezwaren tegen te moeten kunnen uiten, vooraleer er ook maar iets positief gezegd kan worden.  We willen eerst ons inzicht demonstreren door al die zaken aan ta kaarten, die fout zouden kunnen lopen.

Jammer, niet alleen ontnemen we onszelf zo de kans om slimmer te worden en meer resultaten neer te zetten (hoeveel super ideeën worden niet afgeschoten omwille van vaak onterechte bezwaren van anderen).  Tevens ontmoedigen en demotiveren we de aanbrengers van goede ideeën op die manier.

Zoi kan u in een organisatie sakkeren op het feit dat mensen niet meedenken, dat ze geen ideeën aanbrengen en blijkbaar enkel geïnteresseerd zijn in de storting die u op het einde van elke maan doet.  Hoe zou dat nu komen?  Waarom missen wij die o zo belangrijke creativiteit?  Zou het iets te maken hebben met onze neiging om op elk voorstel en elk idee te reageren met een emmer zwart?  Met bezwaren en voorspellingen van wat er waar wel niet kan mislopen?

Misschien is het tijd om uw wereld eens anders in te kleuren, al as het maar voor een dag.  Probeer het eens, doe eens de moeite om één dag lang elk voorstel, elk idee en elke suggestie te verwelkomen meet een eenvoudig; ‘oh, dat klinkt interessant.  Vertel eens hoe je dat ziet’.  En vervolgens luisteren (niet meer, luisteren!)

En nadat u de ander de kans gegeven heeft zijn of haar verhaal te doen, slik dan even al uw bezwaren en zwarte voorspellingen in.  Bedank de ander en vraag hem of haar om het in praktijk om te zetten (in de veronderstelling dat het qua tijd, resources en budgetten haalbaar is natuurlijk).  U zal na enkele weken uw ogen niet geloven en beseffen hoeveel resultaten u al die jaren mislopen bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s